3. JAPONSKI DRESNIK
Invazivna rastlina v Slovenski Bistrici

Japonski dresnik (Fallopia japonica) je invazivna rastlina, ki je danes prisotna skoraj že ob vsakem nižinskem vodotoku in na raznih zapuščenih območjih, po katerih se tudi izjemno hitro širi, poleg tega pa ga ljudje zaradi neseznanjenosti z njegovo invazivnostjo pogosto naseljujejo kot okrasno vrtno rastlino. Čeprav imajo ponekod v svetu z njim že velike težave in za njegovo odstranjevanje namenjajo državna sredstva ter izvajajo razne raziskave na področju odstranjevanja te rastline, pa je v Sloveniji med ljudmi zelo slabo poznan.

Tudi v Slovenski Bistrici se sestoji japonskega dresnika v zadnjih letih vidno širijo in množijo, kljub temu pa se za njegovo odstranjevanje na tem območju še ni nič naredilo.

Kako ga prepoznamo?

Prepoznamo ga po kolenčasto členjenih steblih, ki so votla in nekoliko podobna bambusovim. Pogosto so rdečkasto lisasta. Listi so široko jajčasti, 5 do 15, redkeje 20 cm, dolgi in do 10 cm široki, s prisekanim dnom in naglo zoženim vrhom. Cveti konec julija z drobnimi belkastimi cvetovi, združenimi v socvetja. Nadzemni deli rastline pozimi odmrejo, spomladi pa znova poženejo rdeča stebelca.

Kaj mu omogoča tako hitro širjenje?

Japonski dresnik ima globoke in široko razrasle korenine (tudi do 7 metrov bočno od rastline), ki vsako pomlad poženejo nova stebelca. Stebelni členki se zlahka zakoreninijo, še posebej nevarne pa so korenine. Že iz 0,7 g težkega (centimeter dolgega) koščka korenine lahko namreč zraste nova rastlina!

Kako vpliva na okolje, v katerem se prekomerno razširja?

Korenine lahko prodrejo tudi skozi 5 cm debele plasti asfalta in s tem negativno vplivajo na infrastrukturo. S hitrim širjenjem lahko v kratkem času preraste velike površine, na območju, kjer raste, pa izpodrine druge vrste rastlin in s tem negativno vpliva tudi na biotsko pestrost.

Kako ga lahko odstranimo?

Zaradi globokega prepleta korenin in visoke zmožnosti regeneracije je odstranjevanje te rastline izjemno težaven in dolgotrajen proces. Obstaja več metod za odstranjevanje:


POZOR

Če se odločite, da boste japonski dresnik poskusili odstraniti, morate biti posebej pozorni in upoštevati naslednja navodila:


Vas zanima več na temo odstranjevanja Japonskega dresnika? Preberite raziskovalno nalogo avtorice Eve Veler.

Raziskovalna naloga: Japonski dresnik

Avtorica: Eva Veler

Japonski dresnik spada med sto najinvazivnejših rastlin na svetu. Z njegovim širjenjem imajo težave v številnih državah Evrope, v zadnjih letih pa se hitro širi tudi v Slovenski Bistrici, kjer je na splošno slabo poznan in občina za njegovo odstranjevanje ne naredi ničesar.

V raziskovalnem delu sem se osredotočila na šest grmov te rastline, na katerih sem preizkusila 10 metod za odstranjevanje. Nekatere med njimi so že priznane kot uspešne, preizkusila pa sem tudi nekaj novih, za okolje čim manj škodljivih metod. V laboratoriju sem ugotavljala, kateri deli rastline so dejansko nevarni za razširjanje rastline. Potek in rezultate raziskave pa sem objavila tudi v tedniku Občine Slovenska Bistrica Panorama, s čimer sem poskrbela za ozaveščanje ljudi o tem problemu.

Raziskovalna naloga Japonski dresnik